Spørgsmål & svar

Varmepumper fra Airwell - slider - Dansk Aircon Fyn
Varmepumper fra Olimpia Splendid - slider - Dansk Aircon Fyn

Vi oplever, at vores kunder tit har mange spørgsmål om stort og småt, når de overvejer at skifte over til opvarmning med varmepumpe. Nedenfor kan I se de mest almindelige spørgsmål og svar om varmepumper - og vi er altid klar til at være behjælpelige, skulle der være andet, I er i tvivl om.

1: Hvor lang tid tager det at installere en varmepumpe?

Det tager i gennemsnit 4-5 timer at installere en luft-til-luft varmepumpe. Det er inklusive 30 minutters trykprøve og 30 minutters vacumsugning – begge dele lovpligtige.

Den køletekniske del af installationen af et luft-til-vand splitanlæg tager ligeledes omkring 4-5 timer. Dertil kommer rørarbejdet, og det varierer en del fra sted til sted.

2: Hvis jeg nu er fiks på fingrene – må jeg så selv stå for installationen af min varmepumpe?

Nej, det må du ikke. Varmepumper indeholder kølemiddel, derfor skal installationen udføres af en tekniker med KMO-bevis – altså en kølemontør.

3: Kan man nøjes med at udskifte én del, hvis man f.eks. har en ældre varmepumpe, hvor kun indendørsenheden er itu?

Som udgangspunkt: Nej.
Det kan selvfølgelig ske, at man lige har fået installeret en varmepumpe – og så er der sket fysisk skade på den ene del. I den slags tilfælde skal både indedel og udedel selvfølgelig ikke udskiftes.

Men udviklingen på området er, at de nye kølemidler er lavet til nyere varmepumper. De nye kølemidler er mindre giftige, bedre og mere effektive – så anlæggene bliver mere energivenlige.

Der er ældre anlæg, der er blevet forbudt fordi de kun kan køre med farlige kølemidler. De må ikke repareres, kun udskiftes, hvis de går i stykker.

4: Refrigerant – hvad er det, og findes der kun én slags?

Refrigirant er kølemiddelet i varmepumper. Det forefindes i mange varianter, men til normale luft/luft anlæg bruges i dag R32 og R410a – mange andre og skadelige midler er ved at blive udfaset.

5: Hvad kræver en varmepumpe af vedligehold fra min side?

En pumpe kræver kun at I renser filtrene efter behov – omkring hver 3.-6. måned – og fjerner blade fra udedelen. Væsken er i et lukket kredsløb så her kan i ikke gøre noget

6: Hvor ofte skal en varmepumpe tilses af en tekniker?

Det er et lovkrav, at alle varmepumper med mere en 1 kg kølemiddel får et eftersyn af en uddannet tekniker én gang årligt.

7: Hvad er COP?

COP står for Coefficient Of Performance. COP angiver forholdet mellem den varme du får og den mængde strøm du bruger. Dvs., at hvis du f.eks. har en varmepumpe med et COP på 3 og bruger 2000 Watt elektricitet, så laver varmepumpen 6000 Watt varme. De 4000 Watt ekstra henter varmepumpen fra jorden, hvis du har jordvarmeslanger, eller fra luften, hvis du har en luftkøler uden for huset.

Du kan læse mere om COP og SCOP her

8: Hvordan påvirker udendørstemperaturen min varmepumpe?

Udendørstemperaturen påvirker ikke varmepumpens effektivitet overvældende. Men COP-værdien falder lidt, når der er minusgrader udenfor, og bliver lidt højere i sommerens varegrader.

Er der andet, I er i tvivl om, er I altid velkomne til at give os et kald på tlf. 2460 4131

Ved at bruge vores kontaktformular, kan vi også udregne jeres energibehov – og på den måde finde den bedst egnede varmepumpeløsning for jer.